Sunday, November 7, 2010

ETV Riigimehed ja Keskpäevatund

Äripäev refereerib Keskpäevatunnis öeldud sõnu, et seriaalis "Riigimehed" kujutatud sotsiaalse sidususe minister on Hanno Pevkuri nägu. Tuleb tunnistada, et minulgi tekkis sama mõte. Seriaali sõnad - uus tuul "vanade peerude kambas" ja tankist või pigem ikka piloot. Sellega sarnasus lõpeb.
Märkasin Pevkurit esimest korda mingis ETV ümarlaua saates. Valimisstuudio? Mingi muu saade? Igal juhul tol momendil mõtlesin, et sümpaatne tegelane ja erinevalt vanadest poliitikutest suudab oma mõtteid loogiliselt väljendada ning ei aja mingit hämavat ümbernurga juttu. Saades enda kätte praeguse aja kõige murelikuma ministeeriumi, sotsmini, on temast palju ajakirjanduses räägitud ja nii artiklid kui ka kommentaarium tundub olevat negatiivne, nagu oleks Eesti sotsiaalelu tuksikeeramine Pevkuri süü. Mõtlen, et kui inimesest kirjutatakse, siis vast veel pole päriselt sellel töökohal stagneerunud.
Ei kujuta ette, kas ministrina on üldse mingi sooloesinemine võimalik. Ma ei pea silmas raamatut "Jah, härra minister", kus dirigeerib sekretär, vaid pigem seda, et minister ei saa ilmselt teisiti käituda, kui tema partei otsustab. Minister on piiratud võimalustega ja ta ei saa laenu võtta, et "firmat käivitada". Ministeerium on firma ilma Startup võimaluseta. Kui pikk peaks olema üldse aeg, et mingil konkreetsel ministril on võimalik üldse midagi riigi elus muuta? Või ma eksin ja ministril on võimalik lühikese ajaga palju ära teha? Eks mul ole poliitikast sama pealiskaudne arusaam nagu igal keskmisel inimesel.

Aga veelkord "Riigimehed" seriaalist. Eks see oli palju räigem paroodia, kui "Jah, härra minister", sest tolles vähemalt on tegu aruka, aga organiseerimisvõimetu inimesega. "Riigimeeste" minister on aktiivne loll, kellel pole puudu algatusvõimest. Usun siiski, et enamik eesti poliitikuid on inglaslikumad.

No comments:

Post a Comment