Tuesday, October 13, 2009

Peter Morgen "Sõnum"

Jäin Apollos lehitsema ja ostsin ära. 59 krooni maksis ka ainult ja võrreldes kahesajase alghinnaga hea pakkumine.

Viskasin ennast kodus mõnusalt pikali ja hakkasin lugema. Tõepoolest oli kirjeldus ladus ja köitev. Keerasin siis tiitellehe, et vaadata tõlkijat. Mida ma ei leidnud. Kirjutatud oli "avaldatud kultuurkapitali toetusel". Jäin siis hämmeldunult mõtlema, miks nad küll tõlkijat anonüümsena hoiavad, ilma taipamata ilmselget. Lõpuks jõudis minugi juhmi ajusse, et tegu on eesti keeles kirjutatud raamatuga.

Enne lugemist veel tegin otsinguid internetis ja leidsin, et sellest on avaldatud retsensioon nii "Sirbis" kui ka "Diplomaatias". Ei hakka mina võistlema retsensioonide kirjutamises.
http://www.sirp.ee/index.php?option=com_content&view=article&id=8097:morgen-kristlik-demokraat-&catid=7:kirjandus&Itemid=9&issue=3237

http://www.diplomaatia.ee/index.php?id=242&no_cache=1&tx_ttnews%5Btt_news%5D=963&tx_ttnews%5BbackPid%5D=521&cHash=6709930bc5
Autor on interneti andmetel olnud ENPA liige aastatel 2000-2003. Mulle jäi isik siiski tundmatuks.

Erinevalt nendest kirjatükkidest arvan, et siiski häbematult on plagieeritud Bulgakovi. Idee ja ülesehitus - kas seda pole siiski palju? Ning ka arestimaja stseen meenutab kuidagi Meistri ja Margarita absurdi. Samas muidugi vaatenurk nendele asjadele ja Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee kirjeldus olid head. Mina igal juhl nautisin seda juttu. Ja natuke õelaid ENPA liikmete kirjeldusi. Ilmselt autor siiski teab seda kirjut seltskonda, mida ta kirjeldab.

5 comments:

  1. eh, see autor on lauri vahtre... vist.
    keegi selline poliitik igatahes on.

    ReplyDelete
  2. Tark vikipeedia ei tundu tema kohta seda teavat.

    Mis siis veel tahtsin öelda... pealiskaudse inimese kohta sul väga põhjalik ülevaade loetud raamatutest

    ReplyDelete
  3. Vikipeediat ei saagi 100% usaldada.
    Ei tea, hakkasin ka netist otsima, et kust sellise teadmise võtsin, aga ei mäleta.
    Võibolla Loomingu 2008.a. proosaülevaatest (2009, nr3), seal on autori isiku juures tärn, mille seletus ehk veebilehelt välja jäänud.

    ReplyDelete
  4. oh, ja oligi loomingus ära märgitud, et vahtre autoriks.

    ReplyDelete
  5. Tahtsin pigem öelda, et ei lugenud välja Vahtre ENPA aastate kohta. Aga ju siis on.
    Tänud vihje eest.

    ReplyDelete