Sunday, October 4, 2009

Roberto Saviano "Gomorra"

Sõprade väidetel on film jama. Sama ei saaks aga raamatu kohta lugeda.
Esimesed 100 lehte lugesin huviga. Lõpus hakkasin lehitsema. Ilukirjandus? Teatmekirjandus?
Mis siis on camorra äriimpeerium. Piiranguteta, enda seadustega äri. Riik riigis. Mõjuvõim, Raha, Korruptsioon.
Lühidalt raamat räägib ebaseaduslikust ärist, mida ajavad nn. Süsteemid. Süsteemi all mõeldakse maffia ebaseaduslikku äri ajavat perekondade gruppi. Klannide juhid ei pea ennast maffia osaks, vaid ärimeesteks. Äritsetakse kõigega, alates kuulsate brändidest, lõpetades narkootikumidega.
Kuna sealsetel on kasutada odav ja kvaliteetne tööjõud, siis turgudele paisatud firmatoodete võltsingud ei ole sugugi halvema kvaliteediga kui originaalid. See tuuakse ka põhjuseks, miks brändi omanikud nii kaua ei protestinud - brändi levitamine on neilegi kasulik, kui see ei vii firmamärgi mainet alla. Viletsama kvaliteediga ja ebaõnnestunud tooted saadetakse Tai jms. turgudele.
Narkootikumid on üks tulutoovamaid kaubagruppe. Nende levikuks on süsteemil kindlad ja järgiproovitud kanalid. Narkootikumide hankimine on kohalike inimeste ühistegevus. Sellega võib teenida endale pensionifondi või lihtsalt suurendada vara. Risk võrreldes tootlusega on olematu. Ainus, mis vast võiks häirida, on see, et pead ise mõne aja ladustama toodet. Asi, mida süsteem teeb riskide vähendamiseks. Narkootikumide hinnad on odavad. Kui tavapärane on 50-75 eur gramm kokaiini, siis seal võib saada 20-25 euriga. Samas pakuti ostjale tarbijakaitset. Tavaliselt võis ostja peale poest väljumist saada rünnaku ohvriks. Süsteem läks uuele tasemele ja ostja oli ka pärast poest väljumist kaitstud.

No comments:

Post a Comment