Saturday, August 25, 2012

Rise and fall of Estonia

Või hoopis eestluse idee kadumine? Mäletan, et nõukaajal elasime kõik tulevikus või minevikus. Vanemad meenutasid minevikku - Eesti aega ja seda, kuidas tulid punased ja võtsid kõik. Valgest Laevast unistamine oli selleks ajaks lõppenud. Küll aga püsis mingi lootus sellele, et ükskord siiski uuesti... Enda paremaks pidamine, snooblik usk sellest, et me oleme paremad, sisemine võitlus režiimi õõnestamiseks ning selle eest, et eesti keel alles jääks. Kogu aeg oli mäss korra vastu kergelt õhus, aga mitte nähtav. Eestlased on alalhoidlik rahvas, vast liigagi. Vaesus polnud probleem, sest osta polnud midagi, reisida eriti ei saanud. Kõigis majades oli sarnane mööbel, vaip ja lauanõude komplekt. Isegi raamatuvalik. Raamatud olid hinnas ja raha polnud probleem hoolimata raha puudumisest. Koguda nagunii ei saanud.
Ja nüüd järsku on tulnud uus aeg, kus pole enam minevikku, mida meenutada ega tulevikku, millesse uskuda. Kui minu teha oleks, kehtestaksin ma tsensuuri ja paneksin interneti kommentaariumid kinni. Või tegelikult ma muidugi nii ei teeks. Aga mõtlen küll, et kommentaariumid on nagu Asimovi "Asumist" see Visi-Sonor, mis valmistab inimesi ette allaandmiseks. Kuidas saab olla optimistlik ja uskuda riigi tulevikku, kui leiad nii palju inimesi, kes sellesse ei usu? Millal nõukaajal me tahtsime Eestist ära minna sellepärast, et meie palk on 3x väiksem kui Soomes või et me saame raha eest palju vähem kui keskmine soomlane? Kas on riiki, kus on riigisse usk ja patriotism väiksem kui Eestis? Kuidas on pikameelsele eestlasele tekkinud selline kannatamatus, et kui 20 aastaga riiki jonksu ei saa, siis lugeda riik lootusetuks ning võtta mingi teine riik elukohaks, vahet pole missugune? Kas mõte, et siin on elanud eestlased aastasadu, ei väärtusta seda maalappi enam? Kas need inimesed, kes nii kirjutavad ja mõtlevad, on näljas ja ilma elukohata? Või lihtsalt kadedad, et kui teisel on rohkem, siis miks mina...

Lugesin hiljuti Geo-st artiklit Omaanist, kus reformid on parandanud tunduvalt inimeste elutaset ja riigi olukorda. Kurva tõsiasjana on tekkinud olukord, kus töötus on suurenenud ja seda sellepärast, et kohalik ei taha enam olla ehitaja või mingi madalapalgaline töötaja ning nendele kohtadele tulevad inimesed Indiast ja Pakistanist.
Eile lugesin lehest, et Eesti noored ei taha enam tööd teha tööstuse tootvatel kohtadel ja majandus tuleks sellepärast ümber struktureerida.

-----------------------------------------------------------------------------------
"Rise and fall of Estonia" etendus NO99 2011 aasta alguses. ETV-s võis näha seda eile, 24.08.2012 kell 21:30
http://etv2.ee/videod/ee85afb1-32cc-4261-8aa8-630976ade719
http://ehteeve.blogspot.com/2011/02/no99-rise-and-fall-of-estonia-eesti.html
http://www.postimees.ee/409630/lugu-oma-onne-ogivast-rahvast/
http://indigoaalane.blogspot.com/2011/04/rise-and-fall-of-estonia.html

No comments:

Post a Comment