Saturday, March 27, 2010

Iisrael - sissejuhatuseks

Iisrael on kirju ja verise ajalooga maa. Kui eesti wiki kirjutab, et Iisraeli rahva ajalugu on 4000 aastat pikk, siis tekib mul tahes-tahtmata küsimus, et missuguse rahvakildu nimetatakse Iisraeli rahvaks. Juute? Wiki ütleb - Aabrahami järeltulijad. Kui ütled, et sa põlvned sellest mehest, siis ilmselt on sul pärijaõigus sellele platsile. Ma olen ajaloos võhik ja sellepärast võin vabalt spekuleerida igasuguste keskmise inimese keskmiste mõtetega.
Ilmselt 4000 aastat tagasi olid mingid hõimud, aga mitte riiki ja 2000 aastat tagasi tuli religioon, mis oli nagu riik s.t. tõmbas veelahkme rahvaste vahele. Sina oled siinpool, mina sealpool ja me oleme vaenulikud, kuna Sinu jumal pole minu jumal. Esimese aastatuhande lõpupoole said praeguse Iisraeli aladest moslemite alad ja alles teise aastatuhande lõpus hakkasid juudid Pühale Maale (Palestiina aladele) naasma. Vast siis, kui Jerusalemm poleks mõlema religioonis nii kesksel kohal, ei oleks erilist võitlemist tekkinud - moslemitel peaks nagu maad jätkuma ja Iisrael on ainult pisike kiil Jordaania ja Egiptuse vahel. Praegu on jumal see, kes põhjustab verevalamist. Jätkuvalt.
Iisraelis on riik riigis ehk siis Palestiina on endiselt olemas Gaza tsooni ja Jordani Läänekalda näol ja sisekonflikt kestab ning pikalt. Juute on küll vähem võrreldes moslemimaailmaga, aga nende selja taga on Ameerika. Kas see riik jääb aegade lõpuni sõjaliseks maaks või suudetakse rahumeelselt lahendada või hävitatakse üks pool täielikult?

Turisti pilguga vaadates on liiga palju püsse ja mõttetult keeruline Iisraelist väljasõit. Kui pommiotsimine tundub arukana, sest mine tea, mis meene lennukisse kaasa on sokutatud, siis küsitlused teemal lemmiklooma harjumuste ja vanavanaema neiupõlvenime kohta tunduvad selge liialdus. Kui inimene on kahtlane, siis võiks sellist intervjuud teha ka riiki sissesõidul, aga seal vast ei saa, sest solvunud turist ei kuluta siis enam raha. Niisiis sisseminekul ollakse ülevoolavalt lahked, väljaminekul pannakse sind kilomeetrites sabades seisma. Kindlasti õnnestuks ka väljaminek järjekorranumbrite ja võileibadega korraldada.
Sõjaväelased on nii mehed kui naised. Sõjaväekohustus on nii meestel kui ka naistel. Meestel 3 aastat ja naistel 2. Noored mehed on üsna heas vormis. Ameerika võiks seoses ülekaalulisusega sõjaväekohustuse taastada. Paneks asjad paika. Muidugi kui nad ei hakka sõjaväes toiduks McBurgerit pakkuma.

No comments:

Post a Comment