Tuesday, July 9, 2013

Muriel Barbery "Siili elegants"

"Siili elegants", mis teatud Eesti maakondades liigub hinnatud defitsiidina, on Tallinna Keskraamatukogust üsna lihtsalt kättesaadav. Enne soovitust ei osanud seda otsidagi. Mõeldes sellele, kui palju väärtuslikku kirjandust jääb maailmas lugemata, võiks siiski olla mingi raamat, mis on kohustuslik kõigile maailma haritud inimestele ja mille järgi intelligendid sarnaselt vabamüürlastele üksteist ära tunnevad. Ei ole isegi salajast käepigistust tarviski. Piisab, kui tead peast sõna-sõnalt "Anna Kareninat" ja Sul on peenelt viitava nimega kassid... noh, ilmselt piisaks ka kuldkalakestest.

Hoolimata raamatu igavast kaanekirjeldusest on romaan huviga loetav. Sisust lähemalt. 
Majahoidja Renee on snoob, kes suurema osa oma energiast kulutab sellele, et teeselda majahoidjat. Ülejäänud vaba aeg kulub filosoofiale, süvamuusikale, kokakunstile ja maalikunstile. Kujutlusvõimeta inimesena usub Renee, et majahoidja peab olema lohmakas harimatu naine, kes jumaldab hapukapsast, telekat ja koledat kassi. Selle eelarvamuse ohvriks langeb tema kass Leo, kellele Renee söödab sisse igasugu jõledust.
Ühes sama maja korteris elab teine snoob. Tegu on 12 aastase tüdrukuga, kes põeb keskmisest raskemat puberteeti ning mõtleb enesetapule. Paloma põlgab oma õde ja vanemaid ning peab neid rumalateks. Oma varaküpsed mõtted kirjutab ta päevikutesse. Huvitav on see, et kuigi Paloma peab enamikku inimkonnast mõttetuteks tegelastest, kelle elu on ettemääratud, usub ta siiski, et elus ainsad oluliselt asjad on ühiskond ja looming (kunst). Selles peitub teatav vastuolu, sest ise oleksin arvanud, et inimestes pettunud inimene pöördub teaduse ja universumi uurimisele. Või vähemalt õpib mööblit restaureerima.
Mõlemad on suutnud ennast varjata ning keegi ei tea majahoidja veidratest harjumust ega Paloma suitsiidiplaanidest, kui järsku tekib kriis. Majja, kus on kümneid aastaid elanud samad perekonnad, kolib uus inimene. Uus elanik on rikas jaapanlane, kes erinevalt rikastest tõusikutest tunneb Renees ära sugulashinge ning selle tulemusena tekkivad nende vahele tunded.

On selge, et autor on olnud hädas raamatu lõpetamisega ja seetõttu laseb ta Renee'l lõpus lihtsalt surma saada. Täiesti mõeldamatu ja läila oleks lõpus rikka jaapanlase abielu majahoidjaga. 

1 comment: