Tuesday, August 30, 2011

Jeanette Winterson "Kivist jumalad"

Maailm on oma ressursid peaaegu lõplikult kulutanud ning planeet tõstab inimese vastu mässu. Ühiskond on jõudnud arengutasemele, kus tarbitakse ohjeldamatult. Geeniuuringutes on toimunud hüpped ja inimesed enam ei sünnita lapsi, vaid neid kasvatatakse väljaspool. Pisikese DNA muutmisega on võimalik endale mingi meeldiv vanus fikseerida. Vanus teatavasti on ainult häire informatsiooni liikumises. Robotid on peaaegu kõigis tegevusvaldkondades ning ka sel teemal on toimunud tõsine läbimurre, tehisintellekt - Robo sapiens. Inimesed on elektrooniliselt kõikjal jälgitavad. Luust ja lihast lemmikloomi ning aiandust ei ole küll keelustatud, aga peetakse veidruseks. Kõige karmim karistus sealse ühiskonna inimesele on identiteedist ilma jätmine.
Sellisele tsivilisatsioonile vastandub teravalt Ida-Kalifaadi piirkond, mille elanikud on nii primitiivsed, et isegi kütivad loomi.
Niisiis maailm on määratud hukule, aga selgub, et inimkonnal on vedanud uskumatul kombel. On leitud täiesti elamiskõlbulik Sinine Planeet, kus võiks alustada uut, puhtamat elu. Ilma vanu eksitusi kordamata. Ainus pisut häiriv detail on planeedil elavad koletislikud kiskjad, aga inimesed praegusel arenguastmel suudavad kindlasti selle ohu kõrvaldada.
Kui suudavad.
Sinise Planeediga sama päikest jagab veel Valge Planeet, kus on näha tsivilisatsiooni jälgi ning tsivilisatsiooni hukutavat mõju sellele keskkonnale

Lisaks on see ka armastuslugu. Asi, mis mulle pisut pettumust valmistas, sest lootsin puhast ulmet. Ehkki autor mängib sõnaga mõnusalt, siis hetkel tõelise sci-fi näljas ootasin midagi stiilipuhtamat.
Raamat meenutas otsapidi (esimest otsa pidi siis) "Head uut ilma". Stiililt pisut "Shikastat" ning natuke ka Becketi "Loomist". Seda viimast just vaimukate dialoogide pärast.

Tagakaane andmetel Jeanette Winterson on kasvanud tõsiusklike nelipühilaste perekonnas, kus peale piibli polnud muid raamatuid, adopteeritud lapsena. 15 aastaselt oli tal armusuhe tüdrukuga, kelle ta kõigepealt usku pööras ning mille järel lahkus ta kodust.

http://loterii.blogspot.com/2011/08/jeanette-winterson-kivist-jumalad-2011.html

No comments:

Post a Comment