Sunday, February 7, 2010

Jeremy Clarkson "No tule taevas appi!"

Tundub, et tõlkija on saanud Ansipilt inspiratsiooni, sest originaalpealkiri pole päris see. Clarksoni ei saa süüdistada.

Tahtsin blogisse panna mõne youtube's oleva Clarksoni video, et saavutada kuulsus. Mõelge ometi! Mina panen illegaalselt video üles, Clarkson kaebab mind kohtusse ja mina saan vähemalt sama tuntuks kui Irja ja Inno. Siis aga lõin araks selle suure tuntuse ja rahakoorma ees ning otsustasin, et las inimesed otsivad ise.
Sunday Times

Mõned lood meeldisid, mõned jätsid ükskõikseks ja mõned olid arusaadavad vist ainult brittidele ja nendele, kes on nende riigiga rohkem kursis. Väga ootuspärane nii erineva sisuga lugude puhul.
Esimene lugu oli küll selline, mis täielikult läks vastuollu minu arvamusega Clarksonist, kuna see nostalgitses arvuti-teleka-tehnikavabast meelelahutusest, aga edaspidi ikka selgub, et tegu on ootuspäraselt tehnikat armastava, taimetoitlust põlgava eneseiroonilise mehega, kes ei peida oma vanust ega usku sellesse, et noorsugu on hukas. Ühesõnaga vastuoluline.

Aga paljud lood peaksid panema mõtlema ka eestlast. Näiteks see, kuidas ta kirjeldab keele liigset ülespuhutust ja seda, et pole elitaarne lihtsalt ja sirgjooneliselt väljenduda. Clarkson suhtus väga põlglikult väljendisse "joogipoolis" (huvitav, mis on see inglisekeelne vaste) ja sellesse, kui hotellis on teade "kohvi ja tee keedu võimalused", selle asemel, et kirjutada "veekeedukann".
Eestlastel on läinud veel hullemini, sest keelt risustavad laenud. Meenub kohe see, kuidas lugesin kahe uue töökaaslase tutvustust. Mõlemas on väljend "hakkab palju tegemist olema". Toorlaen inglisest? Have been?
Kas ma ise suudan piisavalt lihtsalt väljenduda?

Veel meeldis mulle lugeda Clarksoni suhetest unerohuga ja suhtumisest looduskaitsjatesse. Kui usukuda seda raamatut, siis vähemalt jääb mulje, et looduskaitsjad on fanaatikud ja Clarkson on kõigest mõõdukas.
Ühine minul ja Clarksonil on kindlasti see, et me mõlemad eelistaksime mobiiltelefoni, mis on lihtsalt ja ainult helistamiseks mõeldud.
Raamatus on kindlasti üle poolesaja loo ja ei hakka ümber jutustama. Kes tahab teada, loeb raamatut, vaatab youtube või loeb ajalehte

No comments:

Post a Comment