Saturday, May 8, 2010

John Grisham "Nuhk"

Pealtnäha raamat, mis ei vääri erilist üleskirjutamist. Tavaline intriigidega põnevusjutt nutikast juristist, kes on sattunud väljapressimise objektiks ja tema vastukäikudest. Sümpaatne lugu ja ei midagi enamat ega vähemat ning lõõgastav lugemisvara.

Ja ikkagi ei saa mööda majandusest ja mõtetest kapitalismi teemal. Suur advokaadibüroo laseb kliendil oma restoraniarved välja maksta, sest see tasakaalustab. Suurklientidel on silm kogu aeg arvetel peal ja kui juristid hakkavad neile järsku väiksemaid arveid esitama, siis muutuvad nad murelikuks, et järsku ei tee juristid piisavalt tööd nende probleemidega ja võivad palgata teised, kes on valmis nende heaks rohkem tööd tegema. Ja kuidas on tulemusega? Toode on konkreetne asi, aga juristiteenuse headuse mõõtmine on praktiliselt võimatu, kuivõrd advokaadi töö effektiivsust näitab kõige rohkem probleemide puudumine.
Väärtuse rahaga mõõtmine on nii üldiseks muutunud, et on levimas veendumus, et rohkem maksev toode on parem ja odavamat toodet kvaliteeti hindavad inimesed ei osta. Ning kui inimene on nutikas, siis peaks ta olema rikas. Kui ta pole rikas, siis ju ta ikka väga tark pole.
Väga hea oli Stadnikovi artikkel  "Ennasthävitav rahaahnus"

Parkimiskohtade probleemi kirjeldus New Yorki südalinnas tegi südame soojaks

No comments:

Post a Comment