Thursday, May 6, 2010

Misha Glenny "Maailma maffia"

Piirideta kuriteod.
Autori nägemus maailma tulevikust ei ole just roosa unenägu. Hästi kirjutatud raamat, mis käsitleb maffia arengut maailmas peale NL lagunemist.

Narkootikumid
Võib olla peaks narkootikumid legaliseerima arvestades asjaolu, et mitte ükski abinõu ei ole suutnud peatada levikut ega ka mitte hindade langust. USA on kulutanud tohutud summad selleks, et kätte saada mingi kümnendik turgudele paisatavast kogusest ja rasket raha nõudvate operatsioonide ainus tulemus on olnud see, et mingiks pooleks aastaks on hind jaeturul pisut-pisut tõusnud. Üldine trend näitab kasutamise laienemist ja hindade langust. Samas jäävad valitsustel maksutulu saamata, puudub kontroll ning narkootikumikaubandus on tänuväärne sissetulekuallikas igat liiki terroriorganisatsioonidele.
Tuleb meelde auto lõppastmekoolitusel öeldud kuldaväärt mõte: ohusituatsioonis piduri vajutamine tähendab juhtimisest loobumist.
Kusjuures on riike, kes on rakendanud narkootikumid oma teenistusse. Bulgaaria DS (sotsialistliku Bulgaaria KGB analoog) tegeles ise narkootikumitega äritsemisega. Riiki neid küll ei lastud, vaid vahendati odavat heroiini Lääne-Euroopasse õõnestades nii roiskuvat kapitalismi ja teise käega täites enda taskut.
Teine hea näide on Kanada, kes seadustas kanepikasvatamise, mis tähendab kanadalastele seda, et neil oli sisuliselt antud rahatrükkimise luba. Kas seaduskuulekamad tegelesid salakaubaveoga vedades kanepit USA-sse. Imetabasel kombel polnud aga narkootikumiprobleeme kanadalastel, kes turustasid USA-s kuni 90% kogu toodangust, vaid hoopis ameeriklastel paistis olevat kuulekuseprobleem, sest Kanadast sisseveetav kanep moodustas kõigest 2% USA-s tarbitavast. Niisiis küsimus, kust tuli ülejäänu...

Majanduslikus mõttes tundub narkootikumite seadustamine olevat igati mõttekas ja kärbiks kuritegevust. Samas paneb kõhklema mõte, et kui see turg vabaks lasta, siis kas tarbimine ei laiene ka nendessse ringkondadesse, kes seaduskuulekuse tõttu proovinud pole. Lisaks mõte, et narkomaanid on valmis püssi kätte võtma, et seda kätte saada. Kui hind nüüd veel langeb, siis mis nendega edasi. Aga miks mitte uskuda, et teema on sama mis alkoholiga?

Venemaa (NL lagunemine)
Venemaa ärkas seoses NL lagunemisega otsekui uuele elule. Samal ajal, kui toiduainete hinnad tõusid, hoiti (meelega? kellegi lohakuse tõttu?) strateegiliste varade hindu endiselt madalal. Gaas, nafta, teemandid... Riiklik monopol kadus ja oligarhid pumpasid varasid Venemaalt väljamüües megakasumeid. Riik muutus vaesemaks, IMF pumpas summasid Venemaale sisse ja samal ajal ärimehed kantisid varasid riigist välja ja nende pangaarved suurenesid. Kõigi võimaluste aeg.

Iisrael
See teema pakkus mulle tänu hiljutisele reisile erilist huvi. Venemaa juutidel avanes harukordne võimalus saada kohe iisraeli kodakondsus ja seda paljud kasutasidki. Iisraelis tekkis kummaline olukord, kus sisserännanud tugev vene kogukond ei sulandunud ning moodustas omaenda rühma. Lisaks sellele olid sisserännanud kõrgema haridusega kui kohalikud ja pretenteerisid juhtivatele kohtadele. Tegu polnud enam odava tööjõu sisserändega. Enamik sisserännanuid olid korralikud inimesed, kes tahtsid endale paremat elujärge. Samas selle 700tuh hulgas oli mingi osa kriminaalset elanikkonda ja seda oli palju. Iisraeli tekkis Vene maffia. Vene kuritegevus oli nähtamatu ja hästi varjatud. Samas levis prostitutsioon ning muu kuritegevus, mis tekitas iisraellastes pahameelt vene kogukonna vastu. Enne veel, kui sellest oleks saanud pahameel sisserännanute vastu, selgus uus olukord - tekkinud oli ka oma kohalik maffia vohava seadusetuse pinnal. Iisraeli maffia erinevalt Vene omast polnud varjatud, vaid meenutas pigem Sitsiilia maffiat. Perekeskne, mistõttu võis vaenamine tekkida ka veritasu pinnal

Tulevik
Kindlasti üks suund on küberkuritegevus. Me oleme kogu aeg kiitnud Eesti väikest tubli hüppavat tiigrit, aga mulle üllatusena on autor veendunud, et 2003 aastal täideti Brasiilias 90% tuludeklaratsiooniidest arvutiga. Ma ei hakka praegu kontrollima - aasta 2003 tundub pisut uskumatuna. Aga autori point on selgelt selles, et identiteedivarguste arv suureneb, viiruste/troojaga saadakse andmeid selleks, et tõsta inimesed nende rahast välja ja et hea arvuti on ainult ja ainult väljalülitatud arvuti.
Üks tulevikutrende on võltskaup ja see rünnak ootab meid Põhja-Korea ja Hiina poolt, kes on praegu selle ala maailmameistrid.

Mis on vahendid, et tulevik täielik häving ei oleks? Autori lõikavalt kriitilist arvamust mööda on olnud eelmise aastatuhande lõpul ja praeguse alguses hävingut õhutavad asjaolud olnud globaalne majandus - finantside reguleerimatus ja mõne teise sektori ülereguleeritus. Ühesõnaga poliitiline ebakompetentsus. Poliitikud pesevad käed puhtaks, ei võta õigeid seadusi vastu, vaid loodavad, et politseijõudude suurendamisega nad muudavad midagi.
Või veel hullem - võetakse vastu totraid seadusi, nagu USA kaubalepe Põhja-Koreaga, mille tulemusena küll skannitakse lasti tuumarelvade suhtes, aga ülejäänud last saab vaba tee.
Muidugi võib ka olla, et poliitikud ei tahagi midagi muuta.

Ja lõpetame selle mõttetu tarbimise

No comments:

Post a Comment