Sunday, May 16, 2010

Vernon Vinge "Leek sügaviku kohal"

Raamatust on kirjutatud väga põhjalikud ja head kommentaarid ulmebaasis. Niisiis ei ole nagu mõtet hakata uuesti sisu ümber jutustama.
Minu jaoks on raamat küberpungi ja sotsiaalulme segu. Niisiis jääb natuke mõistetamatuks liigitus hard sf-ks. Küberpungi osa keskendub võrgus levivale kurjusele, persverssusele, ikaldusele, kuidas seda seal iganes nimetati. Lausa groteskselt tuttavlikud tunduvad võrgus levivad kallutatud sõnumid ja Aeglusest pärineva inimkonna süüdistamine tekkinud jamades. Sihuke võrgu/interneti abil manipuleerimine tundub väga usutavana, kübersõda mõninga grupi majandusliku heaolu nimel. Raamatu kirjutamiseaasta 1992.
Sotsiaalulme on kindlasti see osa, mis käsitleb koerlaste feodaalset maailma, kuhu maalaste põgenev kosmoselaev maandub.

Mis puutub ulmebaasi retsensioonides sisalduvatele kahtlustele, et sellist raamatut ei saa/ei peaks tõlkima, siis nüüd on see tõlgitud. Kuna pole originaali lugenud, siis ei tea otsustada, kas see on õige otsus ja kui suured kaod sellega kaasnesid.
Tsoonide nimed igal juhul on enam-vähem täpselt tõlgitud
Slow zone - Aeglus
Beyond - Teispoolsus
Transcend - Transtsendentsus
-------------------------------------------------------------------
Vernon Vinge võttis kasutusele singulaarsuse mõiste
Eesti keeles tema singulaarsuse teooriast
http://sekeldaja.blogspot.com/2007/06/vigne-ja-tema-singulaarsus.html
http://www.vabalog.ee/2008/06/07/singluaarsus-ja-ennustamine-vinge-ja-hanson/

Vinge teooria järgi seljatab tehisintellekt inimese aastal 2020
 http://live.ap3.ee/?PublicationId=be08df95-1500-4644-8ebc-efb437aaf8cc

No comments:

Post a Comment