Sunday, January 20, 2013

Edgar Savisaar "Tõde Eestist"

Tunnistan, et raamatut ma läbi ei lugenud. Lehitsesin seda raamatupoes ja jätsin selle sinna. Rohkem kui raamat, meeldis mulle Priit Kutseri blogiartikli lõpulause. Tsiteerin: "Hetked selle raamatuga möödusid märkamatult. Pärast viimase lehekülje lugemist pidin kurbusega nentima, et teos sai otsa, mistõttu jäi sisse kibelema tunne – tahaks veel!"

Raamat on ülesehitatud hüüdlausete vormis. Hüüdlausete vahel on umbes 15 realine täpsustus.
Pealkirjade lööklausete sisu võib jagada neljaks
- mis on riigis halvasti
- mis on reformil, irl-il, sotsidel halvasti
- mis on Tallinnas hästi
- mis on Keskerakonnas hästi.

Selline tüüpiline hea ja kurja võitlus.

Raamatust sain teada, et Eestil on Euroopa kõige korrumpeerunum president (pealkiri oli küll küsimärgiga, järsku Savisaar ikka kahtleb selles?). Ilves on süüdi selles, et laseb riigil Ärma talu ülal pidada, mingi vahejuhtum Hannes Rummiga (ei saanud kahjuks selgust, mis sellega lahti oli) ning häbiväärne Pussy Rioti toetamine. Vist oli veel midagi.

Reformierakond kontrollib riigikohtut, Mart Kadastiku meediat, Tallinna Sadamat, Eesti Energiat, kapot jms.
IRL kontrollib prokuratuuri, Hans H Luige meediat jms.
Sotsid kontrollivad presidendi kantseleid (tinglikult)
Keskerakond ei kontrolli kedagi

Tallinnas on tasuta ühistransport ja see on hea. Majanduslikku külge ei puudutatud.

Eesti majandus on üles ehitatud püramiidskeemile ja Eesti on arengumaa staatuses, sest ta ekspordib rohkem toorainet kui toodangut. Keskerakonnal pidi olema lahendus Eesti majanduse soost väljaupitamiseks. Ma lehitsesin küll raamatut pikalt, aga lahendust ei leidnud üles. Järsku järgmises osas tuleb. Selles osas oli ainult kirjutatud, et Keskerakonnal on lollikindel ja testitud lahendus ning et nad plaanivad rakendada astmelise tulumaksu. Kuidas turgutaks astmeline tulumaks omamaise tootmise arengut ja kelle peal see testitud on, seda polnud kirjas. Samuti polnud püramiidi täpselt kirjeldatud, nii et võin ainult oletada, mida silmas peeti ja mille poolest Eesti majandus erineb teiste riikide omast. Üldiselt kui Savisaarel on kapitalismi reformimiseks mingi plaan, siis andku teada. Raamatust ei loe seda välja.

Kuna ma sain aru, et neid osasid tuleb veel, siis võib olla ma olen ülekohtune ja esimene osa ongi ainult sisukord (Dante "Jumalikus komöödias" kuulus ka sisukorra juurde peatüki lühikirjeldus) ja nüüd tulevad järgmised raamatud, kus on teema ka lahti kirjutatud.
Kes soovib paremat ja informatiivsemat raamatukirjeldust, lugege Priit Kutseri blogi (link ülal). Kutseri blogi on siiski tunduvalt... ütleme, et kirglikumalt kirjutatud kui Savisaare raamat.

Ja ei saa jätta ütlemata  - raamatupoodidesse on müügile tulnud Pratchett, Baxter "Pikkmaa". Seda ma ei suutnud muidugi ostmata jätta. Eriti mõjus Baxteri nimi

No comments:

Post a Comment