Wednesday, January 23, 2013

Pratchett & Baxter "Pikkmaa"

Pratchett on autor, kelle stiili ma imetlen ja kelle Kettamaailma lood on mind ära tüüdanud. Baxteri "Ajalaevad" seevastu on kõige huvitavam edasiarendus Wells'i "Ajamasinale", mida võib ette kujutada.

Aastal 2015 lekib internetti sammuri ehitamise skeem. Kuna joonis on piisavalt lihtne, et iga laps saaks sellega hakkama, siis just lapsed ongi masina esimesed katsetajad ja sattuvad paralleelmaailma, kust välja tulemiseks (hoolimata selgele juhendile), puuduvad neil oskused ja kaine mõtlemine. Üks lastest on teistsugune ja toob nagu vilepillimängija rotipüüdja loost lapsed sealt välja. See ongi Pikkmaa (multiversumi) avastamise ajalugu.
Maaga paralleelseid maailmu on lõpmatu hulk ning nende geograafia sarnaneb nn. Null-Maa omale. Asustust on nendest vähestes, samuti ohtlikke loomi ja nii on saanud inimesed enda kasutusele kujuteldamatu hulga maad ja maavarasid. Väike piirang maailmade vahel liikumiseks siiski on - raud on see metall, mida ei saa ühest maailmast teise viia ning ilmneb vähemus, kes ei suuda paralleelmaailma minna. Seevastu on aga inimeste hulgas loomulikud astujad, kes ei vaja masinat, et ennast teise maailma toimetada.

Allpool on sammuri ehitamise juhend


Sammuri toiteallikaks on kartul ja peal asuv lüli on kolmepositsiooniline. LÄÄS-VÄLJAS-IDA. Kui LÄÄS on sisse lülitatud, siis saab astuda. Nii kutsutaksegi neid paralleelmaailmasid selle järgi, mitu sammu läände tuleb astuda - Lääs 1, Lääs 2 jne. Sammuri ehitamise juures on huvitav see, et ükski seade ei tööta enne, kui inimene on ise selle kokku pannud või vähemalt ise selle ehitamise lõpetanud. Niisiis ei maksa sammurit poest otsida.

Kas äkki rikkaks saanud inimkond oskab kingitust kasutada või suudab kõik kuninglikult kihva keerata?

Aga maailm on täis imesid. Huvitav tegelaskuju on Lobsang, masin, kes väidab, et ta on surnud tiibetlase reinkarnatsioon. Meist hulk maailmu läänes elab ühel planeedil olevus, kes kutsub ennast Ainsuse Esimeseks Isikuks (miskipärast meenutas see mulle Clarke "Linn ja tähed" olevust Shalmiranest). Ja haldjateks kutsutud olendite paljunemine oli samuti muljetavaldav. Kuna haldjalapsed olid liiga suure peaga, siis sai see loomulikul sünnitamisel takistuseks. Laps sünnimomendil lihtsalt ASTUS kõrvalmaailma vältides nii ema vigastamist.

The Long Earth: Multiverse Physics

Lisan lingi ulmebaasi
http://www.dcc.ttu.ee/andri/sfbooks/getrets.asp?raamat=81553

No comments:

Post a Comment