Saturday, December 10, 2011

"Ühendatud" ja "Occupy Wall Street" kampaania

Tiffany Shlainil oma filmiga "Ühendatud" ja "Occupy Wall Street" kampaanial on ühine see, et mõlemad leiavad, et inimkond on omadega rappa läinud ja praegune kapitalism on tupiktee.

OWS kampaania on rahulolematute rahulik mäss hetkeolukorra vastu. Kui mõelda, et maailm läheb nii vales suunas, et juba ainuüksi loetelu koostamine sellest, mis on valesti, võtaks aega. Seniajani pole siiski tekkinud nendes töötubades geniaalset ideed, kuidas kõike parandada. Samas eks see on unistus ja võimalus välja öelda ning võimalus mõtteid vahetada. Nagu ma olen aru saanud, on voolud anarhistlikust riigieitusest kuni kommunistliku varade jaotuseni välja. Ühist seisukohta pole.
Keegi kunstiinimene ütles ühes intervjuus kunagi sõnad, et raha on väga hea leiutis. Mulle tundus see väga lihtsameelse avaldusena. Kui Heinlein kirjutas raamatusse sõnad "Valentine tabas ära raha vapustava ilu", siis need sõnad enam ei tundunud lihtsameelsed, vaid hirmutavad.
Euroopas on tegelikult praegu head ajad. Nälg on peaaegu unustatud asi. Samas isegi praegu, kui igal pool on ületootmist ning kauplused viskavad õhtuti toitu ära, on inimesi, kes peavad toidu pealt kokku hoidma. Samas kui teistel on raha nii palju, et nad ei oska teha sellega muud kui uut raha. Omada raha selleks, et osta selle eest raha ei näita inimest just eriti taibuka liigina või kuidas? Samas on olemas virtuaalne raha. Laen on peaaegu sama hea kui raha, sest suuremate laenudega oled sa pankade jaoks tegija. Aga kõik on tänapäeva maailmas võlgu.

Tarmo Jüristo kirjutiste üks huvitavamaid mõtteid on see, et poliitikud suudavad teha kompromisse, aga ei suuda saavutada konsensust. Erakonnad kaklevad sellepärast, et viia ellu oma valimislubadusi, mitte ei mõtle KOOS kuidas probleem lahendada. Asi on mõistetav. Kui Sa oma valimislubadusi ei täida või nende pärast ei võitle, siis järgmisel valimisel sind ei valita. Niisiis on kõik poliitikud paratamatult populistid. Vähemalt mängivad selle ääre peal.
Kas demokraatia ongi üldse parim kord ja mis tegelikult on demokraatia? Mul on hea meel, et memokraat pani artikli demokraatiast. Loe: http://memokraat.ee/2011/11/keeruline-demokraatia/. Mina kunagi otsisin vikist vastust küsimusele, mis on demokraatia, aga sealne artikkel oli vaidlustatud. Niisiis vastus pole lihtne. Anarhism on siiski vist kõige enam üksikisikut toetav süsteem. Samas erinevalt OWS anarhistidest ei kujuta päriselt ette, kuidas saaks ilma riigita. Kui üksikisik hakkaks asfalteerima teed, siis palju ta jõuaks? Riik peaks võtma inimestelt raha ja korraldama selle raha eest inimeste ühisomandit. Aga me ei saa kindlad olla, et need raha jaotajad, on kõige õiglasemad, targemad ning erapooletumad inimesed, kes ei mängi seal enda huvidest lähtudes. Poliitikuteks tavaliselt ei lähe inimesed, kes seda on (vabandan kõigi ausate poliitikute ees) või siis pidev võimu juures olek rikub nad ära. Kuidas teha nii, et riik oleks hea?

Üks Ekspressi artikli mõte veel Tarmo Jüristo kirjutisest. Kui panna õpetajad vabaturule, nii et igaüks peaks hariduse eest ise maksma, siis võib juhtuda, et õpetajate palgad tõusevad, et nad ongi liiga väikese palgaga. Samas kui hariduse eest peaks palju maksma, siis toimub see asi, mida meist keegi ei tahaks, et toimuks - haridus muutub suuremale osale kättesaamatuks. Niisiis paradoksaalsel kombel on õpetajate palgad sellepärast madalad, et me kõik vajame neid väga ning on ebaõiglus vaesemad haridusest ilma jätta. Samas saame juristide palgad kõrged hoida, kuna enamasti vajavad neid vähesed rikkad. Ideaalmaailmas ei tohiks ju nii olla, et kõige nõutumad inimesed on vähetasutatud ning võitlevad toimetuleku eest.

Paistab, et OWS ideoloogid eriti ei usu, et asju saaks interneti töötubades lahendada. Inimesed tulevad reaalselt kokku. See erineb suuresti filmi "Connected" ideest, mis usub ikoonilisse revolutsiooni (termin filmist) - visuaalse meedia levikut. Et internet on hea sellepärast, et väga palju inimesi saavad kokku tulla ning arutada, näha suurt pilti ning nendes arutlustes sünnivad maailmaparandamise toimivad ideed.
Üks lootus ja usk tundub siiski mõlemal ühine olevat - see, et inimesed ühenduses olles leiavad lõpuks lahendused. Aga kas minu eluajal?
http://memokraat.ee/category/aktsioon/ows/
http://www.ekspress.ee/news/paevauudised/valisuudised/occupy-wall-street-on-anarhistlik-liikumine.d?id=62986386
http://vikerraadio.err.ee/helid?main_id=1669311
http://vabameelne.wordpress.com/2011/10/02/okupeeri-valli-tanav/

No comments:

Post a Comment