Thursday, February 24, 2011

Jon Krakauer "Üksindusse"

Tegu on tõestisündinud looga noormehest, kes loobub tsivilisatsioonist ja läheb, et proovida olla kahekesi Alaska loodusega. Noormees pidas vastus 100 päeva ja hukkus.
Tunnistan, et ma ei arva, et Chris "Alexander superhulgus" McCandless oleks ära teeninud promomise. Selles suhtes langeb mu arvamus ühte pigem inuiti kooliõpetaja omaga. Krakauer näeb Alexis iseennast oma nooruseuljuses peab seda odüsseiat palverännakuks.
Usun sedalaadsesse romantikasse, igatsusse üksinduse järel, loodusearmastusse, aga kogenud nõuandjate näpunäidete eiramine on ülbus. Usun, et romantikuid on varem ja hiljem läinud loodusesse, elanud pikalt üksi ja eluga tagasi tulnud või jäänudki sinna. Usun, et nad ei taotle tähelepanu ja neist ei kirjutata raamatuid. Usun ka seda, et Alex oli õnnelik ja surm polnud tema jaoks tragöödia ning ta leidis selle, mida otsis. Aga mitte selles pole point. Alex, kuigi teda ei saa selles küll kuidagi süüdistada, pääses meediasse ainult tänu sellele, et tal oli vilets varustus ja ta sai surma. Kõik. Looduselähedase eluviisi promomises ei näe ma midagi halba, aga kas ei võiks selleks eeskujuks valida kellegi, kelle elu on pikk ja surm loomulik lõpp?

Krakaueri "Hõredasse õhku" meeldis mulle rohkem. Võib olla sellepärast, et ta kirjutab seal endast ja seal tundub ta... ma ei saa öelda ausam. Tegelikult usun teda ka selles raamatus.

Filmi pole näinud, aga lugedes webi tundub, et seal on ka naistegelasi. Meenub raamatust lõik, kus kirjutati peategelasest kui täiesti karsket eluviisi propageerivast. Kas naistegelaste sissetoomine on holliwuudi kummardus publikule?
http://filmsmusic.blogspot.com/2008/02/into-wild.html
http://kasspar.blogspot.com/2010/11/into-wild-2007.html

Uurisin ka maailma, mida arvatakse Christopher McCandlessi kohta. Mehe tuntus on nii suur, et Wikipedia tuletab teda meelde pika tutvustusega. Mainitakse ka negatiivset kriitikat, eriti alaska elanike poolt
http://en.wikipedia.org/wiki/Christopher_McCandless
Mitmeid lehti. Mõistan, et Christopher McCandlessil  on isegi oma fond
http://www.christophermccandless.info/

No comments:

Post a Comment