Wednesday, November 30, 2011

Kadri Kõusaar "Alfa"

Aastal 20.. (tõenäoliselt kusagilt XXI sajandi keskpaigas) on maailmas valdavaks saanud antisemiitlikud meeleolud. Vaenulikkuse alged peituvad nii suure kõlapinna saanud "Araabia Kevades" kui ka 2008 aasta masus, mida peetakse juutide vandenõuks. Kuulujuttude tasemel levivad lood sellest, et 11-09 on ka juutide kätetöö, kuna kaksiktornides ei saanud ükski juut surma. Ameerika tõmbab oma kaitsva käe Iisraeli pealt ära, kui Iisraeli valitsus läheb liiale illegaalsete asunduste rajamisega Gaza piirkonda ja nii saavad juutidest paariad. Kõigepealt muidugi islamimaades, siis aga ka Euroopas, kuhu juute enam ei taheta ja kust nad tahetakse ümberasustada.

Peategelane Anna on snoob, kes armastab juute, põlgab krišnaiite (seda sellepärast, et peab neid tuimadeks. Mingil veidral põhjusel see põlgus ei kandu üle budistidele) ning vihkab koraani ja islamit. Üks tema sõber, juut, otsib varjupaika Anna kodus ja naine ei keela talle ulualust. Paraku elab ta kõrvalmajas tähelepanelik ning seadusekuulekas naabrivalve, kes saab jälile, et Anna peidab kodus juuti. Asi viib konfliktini ning äärmusliku lõpplahenduseni, mis raamatus ei tundu ei ärevust tekitav ega ka mitte äärmuslik. Pigem vaikne nagu kõrvahargi tapmine sporditossuga.

Teema on intrigeeriv, kuigi ma mitte kuidagi ei usu XXI sajandi maailmas selliseid arenguid. Vaadates meediat helisevad mul aeg-ajalt kõik häirekellad, aga hoopis teistel põhjustel.

Autor (või siis Anna?) liigitab mehi ning pisut hiljem ka naisi, iseennast, alfadeks ja beetadeks. Päris täpselt ei saa aru, mille alusel ta sildistab, aga tundub, et mingit rolli selles mängib ametikoht. Osakonnajuhatajaid nimetatakse "peaaegu alfadeks". Kuna mina nii hästi liigitada ei oska, siis oleks väga huvitav teada, kes on raamatus kirjeldatud Ari. Iseennast peab Anna alfaks juba enne rikkaks saamist.

Raamat on ladusalt loetav, aga lõpp valmistab pettumuse, kuna ei ole mingit kulminatsiooni (milleks oleks vast võinud mõrv olla) ning lõpp vajub vaikselt ära. Hämmastust tekitab peategelase rikkaks saamine ja tema poliitiliste ambitsioonide ning kire suubumine Kõigi Maailma Naiste rahuldamisele.
Poolikuks jääb raamat ka vist seetõttu, et epiloogi tegevus toimub 25 aastat hiljem, aga me ei saa teada, kuidas on maailma meeleolud sellest ajast muutunud. Teemat ei tõmmata kokku. Ja ka tänase päeva majanduslike valupunktide kohta puudub raamatus vähimgi vihje.

Pisut kiiksuga tundus mulle peategelase ettekujutus tüüpilisest naisväikekodanlasest - tugev matt-füss, majanduse cum laude ning läilade piltidega salmikute kogumine.

Aga soovitan raamatut lugeda, sest ma pole ammu lugenud midagi, mis nii tugevat tahtmist vaielda tekitaks. Eriti veendumus, et Piibel jutlustab headust, aga Koraani on vägivald sisse kirjutatud
http://www.epl.ee/news/melu/romaanikatkend-kadri-kousaar-alfa.d?id=62292286

No comments:

Post a Comment