Thursday, December 3, 2009

Arthur C.Clarke "Kauge Maa laulud"

Oldfieldi album oli vist samanimeline. Siis sellest raamatust inspireeritud.
Keegi kunagi rääkis, et Arthur C.Clarke oli usklik. Alati mõtlen sellest tema raamatuid lugedes ja iga kord tundub see kuidagi uskumatu. Aga võib olla õnnestubki usk ja teadus kokku viia.

Järjekordne maailmalõpu teooria ütleb, et Maa hävib aastal 3600 (+/-75 aastat) . Päike muutub noovaks ja kogu päikesesüsteem hävib.

Kui selline prognoos teatavaks tehti, siis algas Maal teatav lõpueelne kaos. Esimese numbri 3 vahetumisega tuli kerge lootusetus ja inimesed tahtsid järjest enam ennast jäädvustada. Maalt paisati maailmaruumi infot ning hiljem tehnoloogia arenedes alustati ka uute planeetide koloniseerimisega. Esimestel kosmoselaevadel oli lastiks robotid ja embrüod. Toimus teatav positiivne genotsiit - saadetud DNA oli valitud ja kontrollitud. Samuti oli hoolikalt kontrollitud teave, mis saadeti. Huvitav detail oli see, et ajalugu ja kirjandust kärbiti ning mingi info religiooni kohta järglasteni ei jõudnud. Robotitest ammed pidid beebide ja uue põlvkonna üle valvama ning neid õpetama.
Thalassa oli üks asustamiseks valitud planeet.

Veel lõpu eel olid lõpuks inimesed avastanud viisi, kuidas ise reisida ning nii toimuski kohtumine maalaste ja nende Thalassal üleskasvanud järglaste vahel. Järglaste, kes polnud kunagi näinud maal, keda polnud kasvatanud maalased.
Hilisemad maalased oli tänu Maa hävimisele muutunud elu austamisel eriti tundlikeks. Teooria oli, et elu võib tekkida igal planeedil, kus on hapnikku. Niisiis kaaluti sihtkohtadena ainult selliseid, kus polnud hapnikku. Selliste reeglite valguses poleks Thalassa kahtlemata olnud sobilik, aga õnneks tol ajal, kui Thalassa asustamine toimus, polnud nii karmid seadused.
Thalassa oli veel mitmeski mõttes eriline koht. Päris kohane on siinkohal võrdlus Simak'i "Linna" sipelgate evolutsiooniga.

Üks hea sõber (siinkohal reklaamiks tema kirjutatud raamatut), kes kahtlemata taipab füüsikast rohkem kui mina, on kinnitanud, et Clarke on eriliselt täpne tehnilistes kirjeldustes. Ma ei oska öelda, kas kirjeldatud kvantmootori tööpõhimõte kvalifitseerub. Aga alati on imetlusväärne tema kujutlusvõime.

Minu lemmikuks Clarke'ilt jääb endiselt "Lapsepõlve lõpp".

-----------------------------------------------------------------
Täiendaksin oma kirjeldust ühe huvitava detailiga raamatust. Raamatu järgi moodustatakse esimene tõeliselt demokraatlik riik Uus Meremaal ja aasta on 2010. Kuna on üsna ükskõik, kes on president ja sobib iga meetod presidendi valimiseks, siis valimismeetodiks on loterii

No comments:

Post a Comment