Wednesday, December 9, 2009

Ka majanduspoliitika on teadus

Täna hommikul tööle minnes kuulsin raadiost, et pensioniiga tõstetakse nii, et aastaks 2025 oleks see 65 aastat ja seda nii meestel kui ka naistel. Põhjus oli otse loomulikult selles, et sündivus väheneb, rahvastik vananeb ja pole töökäsi, et toita ära vanurite armaadat. Kõik see on tööjõupuuduse vähendamiseks.
Kohe järgnes järgmine uudis - Obama andis teada, et majanduse kriisist välja viimiseks toetatakse igati ettevõtjaid, kes loovad uusi töökohti. Preemiaid oli välja pandud innovaatiliste lahenduste pakkumiseks, et inimesed leiaksid uusi suundi, kuhu majandus võiks areneda. Kõik tööpuuduse vähendamiseks.

Jäin mõtlema, et mis paralleelmaailmad need on. Miks meie juhid arvavad, et tulevikus tekib juurde tohutu hulk TÖÖD, mida on vaja ära teha, tohutult tarbimist, tohutult palju vabu töökohti, mida pensionieelikutega täita. Teatavasti on kogu inimkonna areng selles suunas, et tootmist inimese õlult ära lükata ja tööhulka/töökohti vähendada ja edukus sellel alal tähendab tööpuuduse suurenemist. Või tulevik ongi selles, et toodetakse mitte selleks, et toodangut on vaja (ületootmine on nagunii), vaid selleks, et TÖÖD teha? Suurendama bürokraatiat, mõtleme erinevaid teenuseid välja. Või toodame ja üritame jõuda Wall-E  maailma.

No comments:

Post a Comment