Sunday, December 27, 2009

Kõikidest kunstidest tähtsaim.

Niisiis kinost, kas oli kahtlust?
"Doktor Parnassuse imaginaarium" oli visuaalselt väga köitev, samas olin filmi lõpuks suur istuv küsimärk. Isegi unes nägin ennast mingis värvilises lauamängus, kus oravad sõid krokodille. Mina olin seal mingi malend.
Otsisin täna internetist, kas keegi suudab minu nõutust leevendada, aga ainus vastus, mis oli vastuse moodi kõlas nii, et Terry Gilliamil on probleeme sidususega.
Aga filmist.
Elas kord doktor Parnassus, kes oli tuhat aastat vana. Aja jooksul oli tema rändteater kaotanud ligitõmbavuse ja doktor ise, vana, väsinud ja sageli alkoholiuimas, oli lõputust rändamisest väsinud. Igavese elu oli doktor Parnassus võitnud saatanalt, härra Nickilt, kes kaotas kihlveo meelega teades ette, kui suur koorem on igavene elu. Nii seisnes doktor Parnassuse elu kihlvedude sõlmimises, armastatud tütres ja imaginaariumis, mis oli rändteater peegliga. Läbi peegli rändaja jõudis imemaale, mille oli kujundanud doktori meeled ränduri unistuste põhjal,  ja kus härra Nick talle nii omasel moel esitas valikuid. Iga valik oli võitlus hinge pärast. Antud juhtumil oli doktor puntras kihlveoga, kus ta pidi võitma viis hinge enne, kui kurat need saab. Kihlveo hinnaks oli tema tütar. Uue tegelasena ilmus loosse Tony, kelm, kelle elu väike teatriseltskond päästis ja kes tänutäheks üritas Parnassust aidata hingede püüdmisel. Edukalt muide, kui poleks juhtunud väikest seisu viigistavat prohmakat. Tony üritas aidata ning saada viimaseks, viiendaks, hingeks.

Härra Nick oli värskendavalt lõbus kuju hea huumorimeele. Tundus, et ta tundis kerget kahetsustki enda võitude puhul ja üritas iga hinnaga sohki teha, et kaotada.

Ja nüüd küsimused inimestele, kes on filmi näinud:
kelle fantaasia oli too rikaste-edukate inimeste maailm, presidendi ja muude tegelastega - tüdruku või Tony?
vilksatav pilt lamavast doktorist, kellegi hääl, et mees on purupurjus, kukkuv viskipudel, maailma purunemine kildudeks - mis värk sellega oli? Kõik fantaasiad olid deliiriumiuned? Või lihtsalt tegelase kiirabisse toimetamine katkestas kujutluse?
härra Nick küsib Parnassuselt, mis see märk poodu laubal tähendab. Mida see tähendas?
Tony ronis mööda kaljuseina üles ja seal oli võllapuu. Kas see oli tema õige valik?
Kes oli mees, kellega lõpus Parnassuse tütrel õnnelik pere oli? Anton? Või hoopis Tony?

Lingid blogidele
http://liveforthis90.blogspot.com/2009/12/poff09-imaginarium-of-doctor-parnassus.html
http://jesterheadscolony.blogspot.com/2009/12/poff-imaginarium-of-doctor-parnassus.html

No comments:

Post a Comment