Friday, January 1, 2010

Mõttetalgud Saku moodi

Uuel aastal hakkasime kohe riiki muutma ja parandama. Kapitalism on oma aja ära elanud ega toimi. Väljend oli karmim, et demokraatia on oma aja ära elanud, aga mida meil oleks pakkuda demokraatiat asendama? Niisiis pole iganenud mitte demokraatia, vaid vahendid, millega demokraatiat ellu viiakse.
Palgatööline, kes ei huvitu millestki tõsiselt peale raha ja on kogu aeg stressis sellepärast, et raha pole ning hirmust, et see viimanegi võetakse ära.
Riigikoguja, kes seisab seljaga rahva poole, aga usub siiralt, et teeb koleväga tähtsat tööd iga päev hääletades ning vaieldes.

Kas on vaja riigikogu ja tohutut hulka seaduse muudatusi. Kas midagi muutuks, kui me võtaksime korra kvartalis vastu mõned seadusemuudatused? Need, ilma milleta tõesti läbi ei saa. Ja valitsus annaks seadusemuudatused projektina juristidele, mitte riigikogujatele närimiseks. 
Selle üle, kuidas valitsus valitakse, võib muidugi mõelda, aga tohutu hulk komisjone ja riigikogu kaob ära, kui me lõpetaksime mitte millestki seaduste genereerimise. Niigi enamik seadusi on olulised mingile huvigrupile ja tavaliselt see huvigrupp on väga piiritletud ning pole kindlasti mitte enamik valijatest. Demokraatia on illusioon.

Kuidas teha nii, et inimene hakkaks vabatahtlikult ja huviga töötama? Kommunistide-utopistide ideed on iseenesest head, aga seal on see kala sisse programmeeritud, et kui inimene ei pea vaesusest pääsemiseks rabelema, siis paljud jäävad pikutama ning ei teegi enam tööd ning lõpus on tahes/tahtmat süsteemi kokkukukkumine. Inimese huvi töö vastu, huvitumine maailmast ja kõigest uuest on ikkagi hariduse küsimus. Me peame muutma midagi haridussüsteemis. Kas ikka rutiini kukkunud õpetajad suudavad panna õpilased huvituma. Järsku peaks saatma värsked kõrgkoolilõpetajad, kes veel pole rikutud, koolidesse loenguid lugema.
See mõtte puudus ja tülpimus kajastub kõigil elualadel. Meedias paistab kõige teravamini silma. Vast mõni värske koolilõpetaja veel tahab ja usubki, et Vaba Ajakirjandus suudab maailma päästa, aga mõne aja pärast mandub ta kollaste pealkirjade väljamõtlemiseni.


Olgu poliitiliste ideedega kuidas on, aga saunalavale lume kaasa võtmine oli vana-aasta parim idee ja Lilka geniaalsuse tulemus. Täielik luksus. Miks ei võiks see nii olla linna Spa-des?
Vaade Saku metsa alt ümbritsevatele küladele oli võimas. Võlumets, mille ümber lendasid raketid ja UFOd. Koerad muidugi ka.

Hakkan nüüd rabelema, et uus aasta paremaks muutuks. Niinimetatud karmajooga

Head uut aastat!

1 comment: