Tuesday, January 26, 2010

Klaus-Peter Wolf "Purgiõlu ja frikadellid"

Kui ma kaugemas minevikus raamatut "Rock'n roll ja ridamaja" lugesin, siis viited raamatule "Purgiõlu ja frikadellid" äratasid huvi. Esimene kohtumine Wolfiga oli üks vaimukamaid kirjeldusi lapse kasvatamisest (isa silme läbi) ning minu jaoks on nüüd täielik ootamatus lugeda tema varem avaldatud raamatut ja avastada, et too raamat polegi nali, vaid üsna hirmutav tõsielu kirjeldus. Lugesin paar peatükki läbi ikka veel oodates, et sihukese nüri kambategevuse sekka lisandub mingi intelligentselt vaimukas ja värvikas tegelane. Eessõna järgi arvasin, et minategelasena ilmub välja ka Klaus-Peter isiklikult.

Värvi lisab eessõnas mainitud fakt, et tõepära saavutamiseks oli kirjanik elanud aastaid ühes kriminaalses noortebandes ja ühe teise raamatu kirjutamiseks asutas naistevahendusfirma, mis oli kõigele lisaks veel maksukohuslane. Niisiis autoril fantaasiast puudu ei tule ja natuke hull on ta vist küll.

Raamat on "rasketest" noortest, kes  pärinevad kõik rohkem või vähem probleemsetest peredest, sõidavad mootorratastel ja on jäänud elu hammasrataste vahele. Eks see pehmem pool tuleb ka natuke nähtavale, aga kohati tundub see tuimus suisa hirmutav. Kampa kuuluvad ka tüdrukud ja ehkki mingi paarideks jagunemine on olemas, käib ikka paras ringmäng  "... plaks, ja vahetus..".  Kamba juht on veidi vanem, töötu, tõeline BOSS, kes vabal ajal keelab, poob, laseb, kes tööd otsides viisakas ülikonnas häbeneb, et järsku keegi kambakaaslastest näeb teda ilma nahkriieteta ja kellel vihastades läks silme eest parasjagu mustaks, et võis pealtvaatajate juuresolekult inimese läbi peksta.
Raamat on kirjutatud 1979 aastal ja vast tuleks vaadata ajastu kontekstis sedagi, et naist ja tütart peksvat joodikut ei võeta vahi alla ja tütar viiakse politsei poolt sellisesse vanematekoju tagasi; et baaris valab barmen, veidi kõhklevalt küll, aga siiski, 14 aastastele tüdrukutele viskit; normaalne mootorratas maksab üle 2000 (marga siis).
Huvitav, mida nimetati joint'iks? Suitsetati. Võltskraam, mida "punase afgaani" pähe osteti, oli tegelikult paprika ja karri segu.

2 comments:

  1. http://en.wikipedia.org/wiki/Joint_(cannabis)

    proovisin kord rockridamaja lugeda, aga ei jaksanud.

    tavalugeja

    ReplyDelete
  2. Kanep? Nii ma arvasin. Segadusse ajas see, et paprika ja karri seguga õnnestus petta. Arvasin oma lihtsameelsuses, et kanep pole punane

    ReplyDelete