Saturday, January 9, 2010

Avatar

Mõtlesin, et jätan sedapuhku massidega kaasa minemata ja selle filmi vahele, aga juhtus nii, et olin kinos, vaatasin 3 tunnist 3D filmi, mille tõttu ei jõudnud raamatukogusse ja ostsin 2 raamatut, mida olin plaaninud laenuks võtta. Rahaline kaotus vast ongi olulisim, sest ajast tegelikult kahju pole.
Filmi sisu oli tavaline imal jama, aga pärast filmi vaatamist olen täielikult 3D usku ning plaanin 3D kodukino muretseda. Filmi ringvaates pisut näidatud 3D ookeanimaailm pani hinge täiesti kinni. Mõtlen, et milleks meile snorgeldamisereisid, kui parimaid palasid saab vaadata kodus diivanil popkorni õgides ilma ebameeldiva tundeta, et vesi läheb ninna. Tegelikult muidugi võiks veel edasi arendada, lõhnad, niiskus jms. Filmi puhul jäi 3D kohati nõrgaks. Mõnes vaates läks reaalsus kusagile kaduma, kui mõni tegelane meenutas lamenukufilmi s.t. tagaplaan oli võrreldes esiplaaniga liiga udune ja ei jätnud reaalset muljet. Kui ikka uurid mingit kaugemat objekti, siis enamasti suudad seda fokuseerida, filmis see alati ja igas stseenis ei toiminud. Võimalik, et asi oli kuidagi mu prillides - tugevale miinusele pealepandud 3D prill ei pruugi alati vist sama ehtsat efekti anda. Siiski kahtlen, sest mõni vaade oli täiuslikkuseni viimistletud. Ruumilisena oli Pandora loodus ikka tõeliselt uskumatu ja fantastilised elukad andsid au tegijate kujutlusvõimele. Samuti oli huvitav vaadata nende tulevikumasinate juhtpulte. Olin vaatemängust täielikult võlutud ning ei suutnud kogu aeg sisu jälgida. Asi, millest samuti mul pole kahju.
Paar sõna siis sisu kohta. Ei taha päriselt nõustuda kriitikuga, kes ütles, et suurema osa filmist moodustasid tapmisstseenid. http://paber.ekspress.ee/viewdoc/429F57C856663A01C22576950034EE48
Tegelikult oli enamik imeilusaid vaateid täis ja verist/purustavat konflikti näidati mitte rohkem, kui usutavuse tagamiseks vajalik oli ning olgugi, et ma oleksin need osad välja lõiganud, siis annan endale aru, et tegelikult lühemalt seda ei saanud. Sisu oli tõesti lame. Vastasseis: ökoloogilised ja loodusega kooskõlas elavad olendid ning inetu-hallide relvadega (mul tuli kohe miskipärast assotsiatsioon raamatuga Accelerando, mille väitel NASA on kamp hälvikuid, kes plaanivad primaate plekkpurgis kosmosesse saata) ajudeta sõjardid, keda juhib kinnisidee all kannatav kindral. Mis sellest, et tegevustik oli paigutatud ülesaega, siis sõjavägi tundus olevat paigale jäänud Teise Maailmasõja eelsete ideaalide juurde, kus juhm ja kujutlusvõimetu kindral karjub loosungeid vaenlase kohta ning sõdurid karjuvad vaimustunult hurraahüüdeid. Oleks eeldanud, et isegi, kui nad neid olevusi metslasteks peavad, siis sellisel ajal on loodud peale loomakaitseühingu veel tulnukatekaitse ühingud vms. Usutavuse huvides oleks võinud siiski Maa tulevikuriigi ühiskonnast ka mingi kuvandi luua. Äkki olekski õnnestunud traageldada kokku maalaste arenenud tehnoloogia ja tagurlik rivikord.

No comments:

Post a Comment