Tuesday, November 16, 2010

Marcin Swietlicki "Kolmteist"

Meister on kunagine lapstäht, kes kogus kuulsust tuntud kriminaalseriaaliga, kes on hetkel paadunud joodik, kelle kogu sotsiaalne elu koosneb erinevates baarides joomisest ja jalutamisest oma koeraga. Kuigi tema hoiab inimestest eemale, pole inimesed teda unustanud ja nagu on kombeks, arvab igaüks, et tal on õigus... ei lausa kodanikukohus öelda Meistrile näkku, et too on nõme ja pole kunagi meeldinud. Õnneks ei kõiguta see Meistri elu mitte põrmugi.
Paraku tuleb tema rutiinsele oleskelule mõneks ajaks lõpp, kui leiab ühel tavapärasel pohmellihommikul oma korterisse minnes sealt eest tapetud teismelise tüdruku surnukeha. Kuna ta hetke psüühiline seisund ei taluks politsei küsitlemist, siis otsustab lasta Krakowist jalga ja sõita Varssavisse, kus lubati talle raamatulepingu eest suuri summasid.
Varssavi on Meistri deliiriumiunede tipp ja ega ta täpselt vist ei mõistagi, mis oli päris ja mida ta kujutas ette. Elukutselise joodikuna ei arutle ta selle üle, mis oli päris, vaid võtab kõike väga rahulikult.

Varssavi on nagu mingi risttee, kus kohtuvad kõik raamatu esimeses pooles kirjeldatud tegelased ja selgub, et neil on kõigil omavahel seos ja kõigi seoste keskel on silmatorkamatu Meister. Raamatu teises pooles selgub, et on olemas ka minategelane, üsna vähetähtis, aga see-eest värvikas.

Alles pärast kaane lugemist sain aru, et raamatul on olemas esimene osa ja selle oleks pidanud esimesena lugema, aga kuna hetkel polnud saadaval, siis leppisin sellega. Võib olla jääb seetõttu midagi portreest puudu.
Lisaks on see raamat, mida on ülimalt raske kirjutada. Pärast Pereci raamatu järelsõna lugemist mõtlesin, et selle Swietlicki raamatu kirjutas Perec. Tõsijutt!
http://loterii.blogspot.com/search/label/Marcin%20Swietlicki

1 comment: