Wednesday, November 24, 2010

Robert Sabbag "Lumepimedus"

Kuulujutud räägivad, et raamat pole kunagi kaubandusvõrgus olnud, vaid levis muid teid. Ei oska öelda, kas tõesti tõsi. Momendil seda müügil vist kusagil pole. Kui nii, siis vast on õige aeg kordustrükk välja lasta, kui just 1976 a. tõed pole aegunud.
Lugu* räägib Zachary Swanist, kes sündis hõbelusikas suus, kellest sai narkootikumitega kaubitseja ja kes lõpuks mõisteti süüdi. Tänapäeval ta vast poleks saanud tingimisi karistust... või siis mine tea.
Nutika ja ettevõtliku inimesena tabas Swan kiiresti, kus raha liigub. Alguses äritses marihuaanaga, aga avastades ja kokaiiniga teenib kordades rohkem, vahetas Swan objekti. Vahepeal toimus küll flirt teemantitega, aga kuna seekord erilist kasumit ei tulnud, siis loobus Swan sellest ärist. Swan oli oma tegemistes küllalt mänguline ja mõtles välja hulga nutikaid skeeme. Näiteks marihuaana sissetoomise ajal üürisid nad autot Mehhikosse sõiduks ja pahaaimamatu puhkajate paari abil tõid tollist üle. Kokaiiniga oli veel huvitavam. Seal asendasid nad poes ühe kohvipurgi võltssildiga purgiga, mis kuulutas võitu ja andis purgi ostnud isikule tasuta reisi Kolumbiasse. Kolumbias said isik tasuta suveniire - kõik muidugi kokat täis topitud. Skeem õnnestus. Ka topeltkottide lahendus oli nutikas.
Nagu ütleb raamat, et ainus, mis takistab tollikontrolli iga piiriületajat puistamast, on piiriületaja isik. Niisiis peab piiriületaja olema väga vaba käitumisega näitleja või veel parem - ilmsüütu.

Kokalehed sisaldavad vähemalt 14 erinevat alkaloidi. Neist on siiani eraldatud ainult üks, mida me tunneme nime all kokaiin ja mida on lehes umbes 1%. Indiaanlased eelistasid magusamaid lehti, mille kokaiinisisaldus on madalaim. Looduslikul kujul on kokaleht tõeline ravimtaim, mis sisaldab erinevaid vitamiine, mis ravib mägitõbe ja parandab suuhügieeni.
Kokaiin tuli XIX sajandi lõpul muutus kokaiin Ameerikas tõeliselt populaarseks ja seda soovitati kõigi haiguste vastu. Asi oli käsimüügis, müüdi ravimina, segati erinevatele toiduainetööstuse toodetele sisse. XX sajandi alguses kuulutas arstiteadus kokaiini tervisele ohtlikuks ja keelustati aastasl 1914. Täiesti põhjusetult liigitati see kangete narkootikumite nimekirja ja pole siiani rehabiliteeritud. Ehkki teadaolevalt (selle raamatu kirjutamise ajal siis - minu märkus) on kokaiini tarbimisest tekivad probleemid pigem juriidilised kui meditsiinilised.

Kui võrrelda raamatu infot "Põrgupassist" loetuga (too raamat oli küll väga karmilt igasuguste narkootikumide vastane), siis isegi Põrgupassis mööndi, et indiaanlased võisid ilma tervisehädadeta igapäevaselt kokaiini tarbides elada väga kõrge vanuseni. Indiaanlased pidavat igapäevasest kokanärimisest saama kätte igapäevaselt ca 0,2gr kokaiini.
------------------------
*Tegemist on tõestisündinud looga

No comments:

Post a Comment