Friday, April 23, 2010

Jeruusalemm

Hotell nimega Zion, mille me Jerusalemmas üürisime, oli ikka tõeline õudus. Kui me räägiksime mingist odava raha eest hotelli võtmisest, siis oleks arusaadav, aga 80EUR tuba vast pole ju nii väga odav.
Ei julge ka näpunäiteid anda, et ärge võtke seda hotelli. Asukoht iseenesest oli soodne ja Vanalinna 1,5 km jalgsi. Samas värskelt pandud haisev mistra, katkine konditsioneer, mittetöötav tualett (ilmselt ei tohi seal hotellis ööbijatel olla seedimisprobleeme), tualeti link, mis ripnes niimoodi, et ust ei tohtinud sulgeda ja popkunstina seinale taotud kaks naela, mille otsas rippus duss. Lisame siia veel liiga pehme voodi ja kärarikka ümbruse. Mis imega see hotell küll kaks tärni sai?!
Ei saa küll öelda, et me polnud hoiatatud. Hotelli broneerimisel võis lugeda review'sid, millest 3 ütles, et poor ja 1 arvas, et terrible.


Jerusalemmast on ilmselt nii palju kirjutatud, et minu lisatu ei anna midagi eriti juurde. Ainult ühe nägemuse. Esimese asjana hakkasin märkama inimeste erinemist kuurorti piirkonna omadest. Linnapildis oli mustades ülikondades mustade kaabudega mehed. Või siis mustade murumütsikestega lehvivate juustega mehed, kes jätsid täiesti sürri mulje. Sõjaväelasi oli küll palju, aga ma olin hoiatatud ja pidevad kontrollid ei üllatanud mind. Hiljem küll kuulsin, et sõjaväelasi oli rohkem kui tavaliselt - sel päeval oli Gaza sektorit pommitatud.

Öine Jerusalemm oli praktiliselt inimtühi võrreldes teiste seninähtud sooja maa linnadega... Valetan, Itaalias olid sisemaa linnad ka puhkepäevadel tühjad.

Tänavad, kus päeval käib kauplemine ja mõlemal pool teed on avatud müügiputka, olid sirged ja ilma nähtavate lettideta. Müügiputka sai niimoodi sulgeda, et müür tundus praktiliselt sile.
Päeval olid need müügitänavad kärarikkad ja räpakad nagu Egiptuses.
Linn on jagatud erinevateks linnaosadeks. On armeenlaste-kristlaste, moslemite ja juutide linnaosa. Linna katuselt peaksid erinevused olema hästi näha. Juutide linnaosa tunduski mulle vast kõige huvitavam. Hästi puhas kollakast kivimist, tänavad olid nii kitsad, et tundusid tupikutena, aga kui edasi kõndida, siis avastasid mingi trepi või kitsa kõrvalkäigu. Mingi veider, aga arhitektuuriliselt huvitav labürint.
Pärast Itaalia kirikuid ja tolle reisi kultuurimürgitust tundusid Jerusalemma kirikud lahjad. On austust vääriv, et nad on suutnud nutumüüri ja platsi kaubitsejatest puhtana hoida. Samas mõni ime, kui platsi valvavad sõjaväelased.
Ajalugu on linnas ilmselt küllaldaselt, aga mõnest tänasest asjast - eriti vaenust Gazaga - saab varsti ka ajalugu

No comments:

Post a Comment