Tuesday, April 27, 2010

See kirutud pensionifond

Hakkas huvitama, kuidas on lood Läti ja Leedu pensionifondidega. Pisut piinlikkust tundes, et sõbralike naabermaade kohta on mul selle koha peal täielik tühik, hakkasin täna asja uurima. Eriti muidugi huvitas, et kas nemad hävisid samamoodi kui meie. Siis oleks ühtsustunne nagu Balti ketis.

Niisiis Läti:
Lätlastel kohustuslik-vabatahtlik II on vabatahtlik ainult enne 1971 aastat sündinutele. Inimene ise ei pea midagi juurde maksma  - riik teeb ümberjaotuse makstud pensionikindlustusest, mis on 20% palgast nagu meilgi. Auahne plaani järgi pidi 2% pärast 2006 aastat tõusma 10%-ni 2010-ndaks aastaks ja riiklik pensioniosa jääma selle võrra väiksemaks. Paraku oli numbrid 2008-ndaks aastaks nii ilusad, et valitsus tõstis protsendi kohe kaheksale. Niisiis lätlased said tipust rohkem osta. Samas lätlaste pensionifondid ei koosne nii suures ulatuses aktsiatest kui meie omad ja erilisi langusi seal polnud. IMF-i soovitusel alandasid lätlased II samba protsendi 2%-ni.
Nurinad lätlaste seas? Pole aimugi. Samas kuna tegu on üsna kohustusliku sambaga ja isiklik tulu ei vähene, siis pole teada, kas neile langused kuidagi mõjuvad. Peaks veel uurima, kas Parexis olid ka pensionifondid

Leedu:
Leedulastel on II sammas täiesti vabatahtlik. Sotsiaalmaks on leedus 34 protsenti ja sellest 25,9 protsenti on pensionikindlustusmakse. (Pole kindel, kas algallikas ei eksi, aga sellisel juhul on pensionikindlustus leedus ainult 8,8%, pigem ikka 25,9% palgast). II sammas alustas seal kogumist  2004 aastal. II samba makse suurus pidi tõusma 2,5% kuni 5,5% 2010 aastaks, aga vähendati praegu 3% peale.

No comments:

Post a Comment