Tuesday, July 20, 2010

Tatrajahupliinid

Viis-kuus tundi enne laualeandmist valmistatakse taigen neljast klaasist tatrajahust, kolmest klaasist soojast piimast ja 2/3 loodist* kuivpärmist ning lastakse taignal soojas kohas seista. Enne küpsetamist lisatakse kaks klaasi tulikuuma vett ja niipea kui taigen on kerkinud, lisatakse supilusikatäis soola, mispeale taigen segatakse veekord läbi ja ja lastakse seejärel liikumatult seista ja puhata, et ta kokku ei vajuks. Siis tõstetakse lusikatäite haaval taignat kuumutatud pannkoogipannile, mis on enne soolaga üle puistatud, kuumutatud ja käterätiga puhtaks pühitud. Seejärel määritakse panni võisse kastetud lapi või sulega. Taignat tõstetakse nii palju, et panni lohud on ääretasa täis. Küpsetatakse tugeval ühtlasel tulel. Kui pliinid hakkavad kohevaks ja pruuniks muutuma, niisutatakse neid sulavõiga ja pööratakse ümber, et pruunistuks ka teine külg. Võetakse pannilt ja pannakse sooja kaussi, mis asetatakse nii, et pliine saaks serveerida täiesti kuumalt, juurde pakutakse sulavõid, hapukoort ja värsket kalamarja.
Kui taigen ei taha korralikult kerkida, võib sisse kloppida 4-5 munavalget
Carl Mothander "Parunid, eestlased ja enamlased"
---
*1 lood = 3 solotnikku = 12,797 gr

No comments:

Post a Comment